پرداخت حقوق و مزایا به کارکنان آنچنان که تصور میکنید راحت نیست. برای پرداخت حقوق باید تابع قوانین بیمه تامین اجتماعی باشید. چرا که لیست بیمه شما از روی لیست حقوق و مزایا تهیه میشود و اگر روزی بازرس به شرکت سر بزند، حتماً این دو لیست را با هم مطابقت خواهد داد. سوالات متداول حقوق و مزایا شامل مطرحترین سوالاتی است که در این زمینه برای حسابداران به وجود میآید. برای رسیدن به پاسخ سوالات خود به ادامه مقاله توجه کنید.
پاسخ به سوالات متداول حقوق و مزایا
چگونه نرخ دقیق حقوق مصوب را پیدا کنیم؟
هرساله مجلس شورای اسلامی نرخی مصوب برای حقوق و مزایا در نظر میگیرد که حسابدار باید با توجه به نرخ ارائه شده، حقوقهای پرداختی را طبقهبندی کند. جدا از حقوق ثابتی که دولت تعیین میکند شرکتها باید امتیازاتی مانند حق مسکن، حق اولاد، خواروبار سنوات و اضافهکاری هر ماه را نیز حساب کرده و در موعد معین به کارگران پرداخت کنند.
نکته: کارگر به چه شخصی گفته میشود؟
در زبان عامیانه معمولاً کارگران قشر ضعیفی هستند که کارهای یدی انجام میدهند. اما جالب است بدانید که در قانون کار، کارگر به شخصی گفته میشود که در کارگاه یا شرکت برای شخصی دیگر کار میکند. به عبارتی، حسابداران، کارمندان اداری و تمامی افرادی که ما کارمند صدا میزنیم در قانون کار کارگر محسوب میشوند.
حق مسکن و خواروبار چگونه محاسبه میشود؟
درست مانند حقوق ثابت، مسکن و خواروبار بخشی از حقوق و مزایا هستند و نیز طبق دستور دولت سالانه به تصویب میرسد. پس این دو مورد محاسبهای ندارند و تنها کاری که باید انجام دهید چک کردن سایت و قانونهای مصوب در اینباره است.
شرایط تعلق حق اولاد چیست؟
حق اولاد یکی از اجزای حقوق و مزایا است. بدیهی است که کارکنان از بدو استخدام مشمول این امتیاز نمیشوند. برای اینکه برای فردی حق اولاد محاسبه شود در ابتدا باید ۷۲۰ روز سابقه بیمه داشته باشد. یعنی شما به عنوان حسابدار باید با ورود به سایت بیمه تامین اجتماعی و وارد کردن شماره بیمه کارگر خود سوابق بیمه وی را ببینید و اگر این سابقه حداقل ۷۲۰ روز بود سپس اقدام به محاسبه حق اولاد کنید.
همچنین آقایانی که قصد دریافت این مزایا را دارند باید خدمت سربازی خود را تمام کرده باشند و در صورتی که دانشجو باشند با ارائه گواهی اشتغال به تحصیل از سن ۲۳ سالگی مشمول حق اولاد خواهند بود.
به علاوه سن فرزندان نباید بالای ۱۸ سال باشد و اگر دانشجو هستند با ارائه مدارک مستند قادر به دریافت این مزایای حقوق میشوند. اگر فرزندی دارای نقص عضو باشد که ثابت شود قادر به کارکردن نیست، این مزایا به ایشان پرداخت خواهد شد.
بانوانی که مجرد هستند تا زمانی که ازدواج رسمی نکرده باشند این مبلغ به پدر ایشان پرداخت میشود و اگر مطلقه باشند تنها در صورتی که اثبات کنند نانآور خانواده هستند مشمول این مزایا خواهند بود.
فرمول حساب کردن حق اولاد
فرمولی که برای حساب کردن این مزایا به کار میرود سه برابر حقوق روزانه کارگر به ازای هر فرزند در هر ماه است. برای حساب کردن آن دو فرمول به شما ارائه میدهیم:
- حداقل حقوق تصویب شده در ماه * ۱۰ درصد * تعداد فرزندان
- تعداد فرزندان * ۳ * حقوق روزانه
سنوات پرداختی چیست؟
از دیگر مزایا، سنوات پرداختی میباشد. هنگامی که فردی در شرکت شما استخدام میشود و قرارداد میبندد و بیشتر از یکسال برای شما کار میکند باید به وی پرداخت شود. اما پرداخت آن دو حالت دارد. ۱- حق سنوات ۲- پایه سنوات
پایه سنوات: پایه سنوات مختص افرادی هست که حداقل یکسال در شرکتی مشغول به کار هستند. این مبلغ به صورت ماهانه یا به صورت کلی در آخر هر سال به کارگر پرداخت میشود.
حق سنوات: جدا از سابقه کار، هر فرد به محض استخدام در شرکت میتواند ماهانه مبلغی به عنوان حق سنوات به عنوان حقوق و مزایا دریافت کند. در ادامه به فرمولهای محاسبه این دو میپردازیم.
فرمول محاسبه حق سنوات و پایه سنوات
پایه سنوات نیز نرخ مصوبی است که قانونگذاران هر ساله به کارفرمایان ابلاغ میکنند. این مبلغ برای هرروز کارکردن میباشد و برای پرداخت آن باید مبلغ مصوب را ضربدر تعداد روزهای ماه کنید. برای محاسبه حق سنوات نیز فرمولی که از دیگر فرمولها آسانتر است به شیوه زیر محاسبه میشود.
حق سنوات= حقوق پایه تقسیم بر ۳۶۵ ضربدر تعداد روزهای کارکرد
این مبلغ در آخر هر سال و با توجه به تعداد روزهای کارکرد کارگر محاسبه میشود.
اضافه کاری چیست؟
اضافه کاری یکی از آیتمهای حقوق و مزایا میباشد. هر کارگر روزانه ۸ ساعت موظف به کار برای کارفرما میباشد. اگر این ساعت به خواسته کارفرما اضافهتر شود کارگر مشمول امتیاز اضافهکاری خواهد بود. نحوه محاسبه اضافه کاری به این صورت هست که به ازای هر یک ساعت کاری که کارگر مازاد بر ساعات مصوب انجام میدهد ۴۰ درصد از حقوق پایه ساعتی به مبلغ حقوق اضافه میشود. فرمول محاسبه این مزایا نیز به شکل زیر است:
محاسبه حقوق هر یک ساعت= حقوق روزانه تقسیم بر ۳۳/۷
مزد اضافه کاری= حقوق هر یک ساعت ضربدر ۴/۱ ضربدر تعداد ساعات اضافه کاری
مرور آنچه خواندیم
در مقاله سوالات متداول حقوق و مزایا به تمامی سوالهایی پرداختیم که احتمال میدهیم ذهن حسابداران این زمینه را به خود مشغول کرده باشند. ابتدا نحوه پیدا کردن نرخ مصوب را توضیح دادیم و فرق کارگر و کارکنان را بیان کردیم. در ادامه درباره مزایا و امتیازاتی همچون خواروبار و مسکن و اضافه کاری صحبت کردیم. سپس فرق حق و پایه سنوات را گفتیم و در نهایت فرمولهای محاسبه اضافه کاری را برای شما عزیزان آوردیم. ممنون که تا این لحظه همراه ما بودید.